Бързо, лесно, вкусно!

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот staka » Пет Юли 15, 2011 3:14 pm

Гол зелник -рецепта от селцето на моите баби...разположено в полите на Странджа планина.
Запържва се няколко перца пресен лук и попарения и нарязан лапад.
Отделно се разбиват 4 яйца,5 суп.лъжици брашно- с малко водичка,натрошено сирене,чаша прясно мляко,малко сол и лъжичка сода бикарбонат.Всичко се обърква добре в тава и отгоре се подправя с джоджен.Ако е необходимо се долива малко водица.Да се получи гъстота на боза.Пече се във фурна.Подходящо за предястие.А как върви и с биричка.
В момента нямам снимка,но скоро ще добавя.
Опитайте ,няма да съжалявате.
Аватар
staka
пристрастен
 
Мнения: 1632
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 3:55 pm
Местоположение: Бургас

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот staka » Нед Юли 24, 2011 1:44 pm

Сега ще ви кажа как се прави от нищо-нещо :lol: :lol: в случая крокети
Филийки старичък хляб,нарязвам на малки кубчета-с ножа и задължително на дъска.
Слагам ги в тава ,на дъното на която съм сложила домакинско фолио-за да не се цапа.
Наръсвам ги хубавичко с олио,и подправки каквито имате.
Аз използвах,купена мерудийка,солчица,чубрица,малко чер пипер,и мащерка.
Тавата се слага в загрята фурна.Пече се.Може и в парти грил.
Ей ,хора страхотно мезе за бира.А и така просто да си похрускаш и помечтаеш.
Всяка вечер пека.Една тавичка задължително мъжо си взема за работа.
Та,вече не хвърлям хляб.
Опитайте и ми кажете хареса ли ви????????????
Аватар
staka
пристрастен
 
Мнения: 1632
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 3:55 pm
Местоположение: Бургас

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот DarinaN » Нед Юли 24, 2011 7:51 pm

тъкмо Дели няма да се чуди какво да прави с хляба, докато си осиновят прасчо
/ без мазнина ще станат и крутончета за крем супа/
то .... :think: един мисли за мезе на бирата, друг за супа :kissing:
"Добрите хора не се нуждаят от закони, за да се държат правилно, а лошите винаги ще намерят как да ги заобиколят" - Платон
http://darinaivanova.snimka.bg/other/ma ... 1.13536987]
Аватар
DarinaN
вманиячен
 
Мнения: 2061
Регистриран на: Сря Юли 08, 2009 10:50 am
Местоположение: Пловдив

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот neli maneva » Нед Юли 24, 2011 8:33 pm

Киче и аз така правя, но поливам с олио и ръся с подправки след като ги изкарам от фурната ;)
Аватар
neli maneva
запалянко
 
Мнения: 1123
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 4:49 pm
Местоположение: Kubrat

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот staka » Пон Юли 25, 2011 8:26 am

Ще пробвам и по този начин...нищо не ми пречи
Чакам Делито да се появи,за да си направи
крокети
и за зетко с биричка
Аватар
staka
пристрастен
 
Мнения: 1632
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 3:55 pm
Местоположение: Бургас

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот delyana » Пон Юли 25, 2011 8:23 pm

Киче аз тез хитринки ги знам,голяма вкусотийка е наистина,
само че сега в топлото тук по Шуменско не ядем хляб :lol:
Я кажете как да направя руло "Стефани " без да си опръскам и омаскаря цялата фурна?
Аз знам,че в продълговата кексова форма не пръска много,но не сум пробвала. :think:
А ако го увия в Ал. фолио и го отворя само за да се позапече коричката какво ще стане според вас?
Аватар
delyana
луд за връзване
 
Мнения: 2553
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 12:40 pm
Местоположение: Шумен

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот Магдалена » Пон Юли 25, 2011 9:35 pm

:sun: Слънчице,Дели ! Аз винаги го правя точно така -НЕ УВИВАМ рулото, а покривам тавата с фолио, хем по-бързо става, сочно е , малко преди готовност махам фолиото (когато ми се играе ,му настъргвам отгоре твърд кашкавал) и запичам за коричка . :wow:
Ти вече си хапна зелник и сега "Стефани"-то ще подхващаш;много добре; да ти е сладко(това го научих от турските сериали). :kissing: :kissing:
Магдалена
симпатизант
 
Мнения: 327
Регистриран на: Вто Юли 13, 2010 2:30 pm
Местоположение: Благоевград

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот lila » Сря Юли 27, 2011 5:20 am

delyana написа:Киче аз тез хитринки ги знам,голяма вкусотийка е наистина,
само че сега в топлото тук по Шуменско не ядем хляб :lol:
Я кажете как да направя руло "Стефани " без да си опръскам и омаскаря цялата фурна?
Аз знам,че в продълговата кексова форма не пръска много,но не сум пробвала. :think:
А ако го увия в Ал. фолио и го отворя само за да се позапече коричката какво ще стане според вас?

Дели, да не прояде месо? Аз почти спрях, с готвенето - също, последно правих табуле преди три седмици - варен булгур се отцежда добре, овкусява се със сол, зехтин/олио и лимонов сок, добавят се нарязани на дребни кубчета краставичка, домат, зелена чушка, магданоз ама много и босилек и ситно накълцан лук.
Снощи ядох нещо подобно, само че с киноа - бяло и червено и кафяв ориз - май че е по-добре на вкус от булгура. Нещо ей такова е на вид
Изображение
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот Marta » Сря Юли 27, 2011 2:44 pm

Аз пък ще ви кажа една страхотна рецепта,
която не знам дали ще успеете да направите,
но е много подходящо в тия жеги:
Взимате една чиния.
Измивате един домат.
Слагате в чинията.
Отрязвате едно парче сирене.
Един самун хляб.
И без вредни мазнини и сол,
просто яжтееееееееее.....................
Върви и на ракия :smile:
Изображение
Аватар
Marta
любител
 
Мнения: 793
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 6:24 pm
Местоположение: София
Skype: marta.stk1
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот Becko6969 » Сря Юли 27, 2011 9:43 pm

Marta написа:Аз пък ще ви кажа една страхотна рецепта,
която не знам дали ще успеете да направите,
но е много подходящо в тия жеги:
Взимате една чиния.
Измивате един домат.
Слагате в чинията.
Отрязвате едно парче сирене.
Един самун хляб.
И без вредни мазнини и сол,
просто яжтееееееееее.....................
Върви и на ракия :smile:


...пък ако и всичко е домашно ... :P
Becko6969
симпатизант
 
Мнения: 125
Регистриран на: Пет Фев 18, 2011 11:37 am
Местоположение: София
Skype: vesko6969
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот Marta » Чет Юли 28, 2011 8:24 am

ухааа.. :satisfied: :exult: :vine: :chocbunny:
Изображение
Аватар
Marta
любител
 
Мнения: 793
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 6:24 pm
Местоположение: София
Skype: marta.stk1
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот lila » Пон Окт 24, 2011 10:40 am

Marta написа:Аз пък ще ви кажа една страхотна рецепта,
която не знам дали ще успеете да направите,
но е много подходящо в тия жеги:
Взимате една чиния.
Измивате един домат.
Слагате в чинията.
Отрязвате едно парче сирене.
Един самун хляб.
И без вредни мазнини и сол,
просто яжтееееееееее.....................
Върви и на ракия :smile:

Тая и на водка върви ;)

Баница със спанак

Кори един пакет (намерих ръчно точени, 4 кори, около 500 грама пакета и не ми миришат на нафта като тези на Белла)
Спанак замразен един пакет (около 350-400 грама са, няма пресен на магазина)
3 яйца
Лук една глава
300 - 350 грама сирене
олио и масло
по желание може и малко мента - с две думи - опционално :smile:
Лука се задушава нарязан докато стане прозрачен. Добавя се спанака и се позадушава и да поизври водата. През това време се натрошава сиренето и се разбърква с яйцата. Който обича по-соленичко, слага повече сирене. Като поизстине, задушения спанак се разбърква с яйчено-сирената смес, корите ги мажа от вътрешната страна с разтопено масло или олио (каквото има), слагам плънка по цялата кора и навивам в намаслена тавичка. Отгоре понамазвам също, малко преди да извадя баницата. Пече се в предварително загрята фурна, преимуществено на долен реотан - абе както си печете обичайно.

Сбогом чиста съвест, здравей лаком ...
Последна промяна lila на Вто Окт 25, 2011 2:58 pm, променена общо 1 път
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот delyana » Вто Окт 25, 2011 1:07 pm

lila написа:Дели, да не прояде месо? Аз почти спрях, с готвенето - също, последно правих табуле преди три седмици

ААааааааа Не!Поне не по собствено желание.
Насилват ме веднъж месечно по график :x ,но като забравят месния ден и аз си правя оглушки.
Един два пъти ми мина номера :lol: :lol: :lol:
Табулето звучи страхотно :wow: ще го пробвам още тези дни.
Вървях си из магазина и грабнах един пакет булгурче,че баш ми се беше прияло.....чудех се амо как точно да си го спретна :exult:
Аватар
delyana
луд за връзване
 
Мнения: 2553
Регистриран на: Нед Окт 28, 2007 12:40 pm
Местоположение: Шумен

Бързо, лесно, вкусно - Вегетарианска мусака

Мнениеот lila » Сря Окт 26, 2011 10:19 am

Напоследък освен с цветята (позавъдих и флора, различна от салепови (орхидеите имам предвид) ) се забавлявам доста и с готвене, откакто се оказах обзаведена с истинска готварска печка :???: .
Експериментирам понякога и не чак толкова друг път.

Този вегетариански вариант на класическа гръцка мусака ме разсмя искрено с педантичното описание на калориите и полезните и не до там вещества в порция. Изчислявани са за 6 порции и 1/8 чаена лъжичка сол на порция:
Калории - 361 Ккал
Калций – 25% от дневната нужда
Вит.С – 100% от дневната нужда
Вит.А – 3% от дневната нужда
Калий – 1239 мг.
Магнезий - 100 мг.
Протеини - 17 гр.
Захари - 14 гр.
Въглехидрати – 39 гр.
Холестерол – 90 мг.
Натрий – 604 мг.
Наситени мазнини – 5 гр.
Мазнини – 18 гр.
Желязо – 28% от дневните нужди.


Вегетарианска мусака ( 4-6 порции, в зависимост от апетита)
Време за подготвяне на продуктите – 20 минути
Време за готвене – 1 ½ часа
В тази рецепта лещата замества каймата, а киселото мляко е ползвано като по-диетичен заместител на сос „Бешамел“-а.


Два средни патладжана, нарязват се на кубчета по 1,5 см,
Две тиквички, нарязват се на кубчета по 1,5 см.
Две червени чушки за пълнене – изчистват се и се нарязват на парченца по 1,5 см.
4 супени лъжици олио
Сол и млян черен пипер
Две скилидки чесън обелени и нарязани
Една супена лъжица накълцан розмарин
400 грама нарязани на кубчета домати
400 грама леща, измита и отцедена
1 връзка накълцан магданоз
1 ¼ чаши кисело мляко
2 големи яйца
Щипка червен пипер
100 грама натрошено сирене или 80 грама кашкавал
2 супени лъжици сусамови семена (опционално, тоест по желание)

Фурната се загрява предварително на около 220С. Патладжана, тиквичките, лука и пиперките се запичат, предварително объркани с мазнина, сол и пипер. След 10 минути фурната се намаля до 180С и се добавят чесъна и розмарина. Пече се още около 30-35 минути докато омекнат зеленчуците. Продуктите се изсипват в тавичка, добавят се доматите (заедно със сока, който са пуснали при нарязването), лещата и магданоза и ако е необходимо още малко сол и пипер и се запича за още 40 минути. Яйцата се разбиват с киселото мляко и щипка червен пипер , добавя се натрошеното сирене (или настъргания кашкавал) и се залива мусаката. По желание се наръсва и със сусамовото семе и се връща за още 10 минути във фурната докато получим хубава кафява коричка на заливката.
Може да се консумира както топла, така и студена.
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

Re: Бързо, лесно, вкусно!

Мнениеот lila » Сря Окт 26, 2011 10:27 am

delyana написа:Табулето звучи страхотно :wow: ще го пробвам още тези дни.
Вървях си из магазина и грабнах един пакет булгурче,че баш ми се беше прияло.....чудех се амо как точно да си го спретна :exult:

Зора на булгура е да поеме достатъчно вода, ама малко трудно се овкусява ако не е престояло табулето поне 12 часа. У нас, въпреки че табулето беше излапано за норматив, булгура беше низвергнат. Следващите пъти - с киноа. ;)
Аватар
lila
вманиячен
 
Мнения: 2271
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 2:54 pm
Местоположение: София
Skype: lilaby66
My status

ПредишнаСледваща

Назад към БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта