Отглеждане на Орхидеи. Дозировка и видове тор за орхидеи

Отглеждане на Орхидеи. Дозировка и видове тор за орхидеиДа се върнем към използването на торовете. Четейки текстове за отглеждане на орхидеи в много от уеб сайтовете (които в действителост копират това което е написано на други места), можем да открием някой твърдения, които са по-скоро като „легенди“, без да са потвърдени с някакви научни изследвания.
Нека видим някой от тях:
1. Казва се, че този който отглежда орхидеите си в кори трябва да използва формула на тора NPK 30-10-10, базирайки се върху идеята че бактериите и гъбите, които разграждат корите, ще „откраднат“ ценния за растението Азот. О тук и съвета, да се използва тор с високо съсдържание на Азот, за да се издържи на тези „кражби“. В действителност обаче по този начин ние със сигурност храним чудесно тези микроорганизми, а резултата е много по-бързо разграждане на корите. Като вземем в предвид и това, че всички тези торове, съдържат Азот под формата на урея, веднага ни става ясно, че съвета е меко казано „грешен“.
2. Често четем – на пролет да се използва тор с NPK 30-10-10, после с идването на лятото да се премине към тор с NPK 20-20-20, и през есента за да се стимулира цъфтежа да се започне торене с NPK 10-30-20. В действителност обаче няма никакво научно изследване, което да доказва тези твърдения. Нещо повече, правени са изследвания, които отричат категорично тези практики! Растенията абсорбират това което им е необходимо, а НЕ това което им предлагаме ние!
По мое мнение, един добър водоразтворим тор за орхидеи не трябва да съдържа урея и да се използва през цялата година. Растението ще си абсорбира субстанциите в необходимите му количества, полезни за него в този момент. Възможно е торовете, които се продават да съдържат прекалено много Фосфор, който е изключително полезен за субстратите използвани при отглеждането на растения за рязан цвят, но е изключително безполезен за нашите типове субстрати. Ако все пак сте убедени, че трябва да се модифицират стойностите на NPK, през различните сезони, по-добре добавете към тази водоразтворима формула калциев нитрат или други вещества които смятате за полезни.
Що се отнася до практиките за наторяване, логично е то да е редовно, но със слаби концентрации на разтвора. Няма смисъл да се използва ударно тор, от време на време, тъй като нашия субстрат е изключително водопроводим, тора се губи в по-голямата си част веднага след поливането с него. Освен това не е логично да се подлага растението на периодично хранене, а след това да се държи на „диета“ в останалото време. И ние се храним всеки ден, не веднъж в месеца!
За да се изчисли колко тор се дава на растенията, могат да се използват два метода:
1. Използването на кондуктометър. Става дума за един малък уред (отлично капиталовложение), който ни позволява да узнаем, с известно разминаване, колко йони предоставяме на нашите растения. Естествено данните от кондуктометъра ни показват само електропроводимостта на солите разтворени във водата под формата на подвижни йони, не ни дава качествена характеристика на тези йони. Освен това не може да измери органичните соли, за това уреята изобщо не може да бъде уловена. На практика, трябва да измерим първо водата с която ще поливаме орхидеите, след това започваме да добавяме торовете, така че да достигнем желаните стойности. В зависимост от необходимостта и от периода, може да се сметне за оптимална електропроводимост 300-400 microSiemens. Ако обаче искаме да „побутнем“ растението, можем да достигнем дори до стойности 600-800 microSiemens.
2. Съществува и един икономичен и лесен начин да се изчислят количествата на торовете в нашия разтвор. Става дума за изчисляване на частиците в ppm (части на милион). Лесна формула за подобно изчисление е следната:
– доза в грамове на тора*процент на макроелемента/100/обема на водата/0,001
Например, когато използваме 5 гр. от тор с NPK 20-20-20 за 10 литра вода и искаме да изчислим Азота като ppm:    – 5*20/100/10/0,001 = 100 ppm.
Същото изчисление може да се направи и за Фосфора и Калия, но първо трябва да се изчисли каква е точната им стойност (а не да се взима тази на оксидите им). Лично аз прилагам 100-150 ppm N с всяко поливане по време на вегетативния растеж, имам сведения че големи производители прилагат постоянно по 200-250 ppm N, с няколко „напомпващи“ дози до 400 ppm N.
Няма пряка връзка между ppm и microSiemens, макар че приблизително можем да ги изчислим, знаейки стойностите в ppm и microSiemens за някой субстанции:

1 ppm = microSiemes/cm
Калиев нитрат KNO3: 1,1
Моно калиев фосфат: 0,6
Двуосновен калиев фосфат: 1,04
Урея: 0
Магнезиев сулфат: 0,8
Калиев сулфат: 1,2

Тъй като основния елемент при торенето е Азота, когато изполваме закупен от магазините тор може да пресметнем само Азота като части на милион и да дозираме тора според този параметър. В зависимост от нашите нужди ще използваме Азот в концентрация от 100 до 200 ppm. Естествено в периодите на активен вегетативен растеж, ако сметнете за необходимо може да увеличите стойността и съответно да я намалите през зимата.
Напомням също изключителната значимост на връзката между светлина, температура и торене. Тези параметри трябва да са винаги балансирани помежду си. При увеличаване на светлината, което винаги е придружено с повишаване на температурата, трябва да се увеличава и торенето. Грешка е да се опитвате да форсирате растенията с много Азот през зимата. След като светлината е малко и е студено, растението ще развие слаби и провиснали стъбла и листа, силно подвластни на нападения от насекоми и други заболявания.
Запомнете Ин и Янг при отглеждането на орхидеите! Винаги взимайте в предвид отделните части в уравнението – светлина, температура, вода, тор и циркулация на въздуха! Те са пряко взаимосвързани! Трябва винаги да поддържате перфектно равновесие между тези параметри!
Накрая, не забравяйте че растенията имат изключителна нужда от Магнезий (Mg). Той е важен за растенията, както Желязото е за нас самите. Тъй като много от торовете на пазара не съдържат Магнезий или пък съдържат изключително малко, необходимо е да се добавя магнезиев сулфат към нашия режим на наторяване.
Да обобщим:
Вече имаме знанията спокойно да си направим един добър тор в къщи, използвайки субстанциите които описах по-горе. Ако все пак предпочитате да използвате готов тор, Peters Hydrosol е отличен по всички показатели, тъй като е комплексен, без урея и водоразтворим. Може да се използва и за листно наторяване. Към него е необходимо да се добавя калциев нитрат (CaNO3) и магнезиев сулфат. Peters Hydrosol е в действителност с NPK 5-4,8-21,6. Тъй като Азота може и да се окаже малко, може да добавим калциев нитрат, в по-малки или по-големи количества в зависимост от нашите предпочитания. Може да се добави и калиев нитрат (12-0-35,7) ако искаме едновременно да увеличим Азота и Калия.
Ако към 1,2 гр./л. Hydrosol, добавим 1,1 гр./л. калциев нитрат, ще получим тор с N 165 P 57 K 259 Mg 36 Ca 150.
Калциевия нитрат пригответе обаче отделно и го добавете към крайния разтвор, едва след като другите елементи са се разтворили добре, за да избегнете проблемите с утаяването на фосфати и калциев сулфат.
Перфектния ред е първо да добавите към водата за поливане тора (Peters Hydrosol), след това магнезиевия сулфат и накрая калциевия нитрат. Препоръчва се съотношение на субстанциите 5:2:4.

До тук говорихме за изкуствените торове. Една отлична алтернатива на тези химически вещества са органичните торове, например гуано или животинска тор. Получават се отлични резултати при използването им, като се разтварят във вода и орхидеите се поливат с получения „бульон“. Като изключим ужасния мирис, резултатите са доста добри. Някой от най-добрите американски производители използват точно органични торове. Те са различни помежду си като съдържание на Азот. Счита се, че гуаното (добре отлежалата птича тор) е най-сигурно и полезно. Не се препоръчва в никакъв случай да се използва обаче не отлежал, защото изгаря моментално корените!
„Бульон“ може да се направи и с други типове естествени торове:
тор (% Азот – % Фосфор – % Калий)
пилешки NPK (30-14-7)
кравешки NPK (10-3-8 )
конски NPK (15-5-13)

Автор: OneWay
Снимка: Dobis


coциaлни мpeжи

Етикети: , , , , , , , ,


Вашия коментар


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline