Орхидеи – отглеждане, температура, светлина, поливане

Орхидеи - отглеждане, температура, светлина, поливане Температура
Да се върнем към условията за отглеждане на тропическите орхидеи. Говорейки обобщено можем да кажем, че оптималните условия са:
1. Обилна светлина;
2. Поливане само когато е необходимо, никога да не се държат мокри за дълго време;
3. Силно разредени торове (обикновено тора трябва да е поне два пъти по разреден от указаното на опаковката за обикновените стайни растения);
4. Висока атмосферна влажност (50%-60% би било идеално).
Това са основните, базови правила, които би трябвало да се спазват, докато не „потънем“ до там в страстта си, че да започнем да се интерсуваме от подходящите условия за всеки отделен вид от нашите любимки.
Трябва да се вземе в предвид, че на различните хабитати съответстват различни температурни „пояси“. Можем да различим три основни температурни режима, условно наречени топла оранжерия, оранжерия с умерена температура и студена оранжерия.
Студена оранжерия – подходяща за растенията които живеят по планинските вериги, на надморска височина от 2000 до 4000 метра. Минималните нощни зимни температури са между 9 и 12 гардуса, а максималните дневни летни температури не надвишават 24 градуса, разликата между дневните и нощните температури варира около 5 градуса. Растения подходящи за този температурен режим са орхидеите от родовете Цимбидиум, Одонтоглосум и Масдевалия;
Оранжерия с умерена температура – минималните нощни зимни температури са между 13 и 15 градуса, а максималните дневни летни – между 26 и 28 градуса. Температурната разлика между дневните и нощните температури може да достигне 10 градуса. Това е режим подходящ изключително много за Катлеите, често дори се използва като понятие „оранжерия за Катлеи“;
Топла оранжерия – минималните зимни нощни температури са поне 16-18 градуса, а максималните дневни летни могат спокойно да достигат 30-32 градуса. Температурната разлика между дневните и нощните температури варира между 5 и 10 градуса. Това са характерните за Фаленопсиса температури, подходящи са за всички видове, които живеят в екваториални гори, в близост до морето – тоест на ниска надморска височина.
Освен това трябва да се знае, че много от видовете изпадат в състояние на покой през зимата, по това време често предпочитат по-свежите температури и не бива да се поливат, или се поливат съвсем мъничко. Пример за това е Дендробиум нобиле (Dendrobium nobile) – през пролетта, лятото и есента предпочита температурния режим на оранжерия с умерена температура, а през зимата обича да бъде на студено, и изобщо не бива да се полива през този период .
За да имате среда подходяща за отглеждането на орхидеи, не е необходимо да правите орхидариум, с изключително високи температури, снабден със сложни и скъпи уреди, а е достатъчно да внимавате къде в дома си позиционирате орхидеите. Ще ви дам още няколко съвета:
Орхидеите от студената оранжерия – през зимата сложете по стълбите на светъл, но неотопляван коридор. От юни до септември обаче по-добре изкарайте растенията, които обичат свежия въздух на достатъчно сенчесто място, често пръскайте орхидеите и мястото около тях, отлично биха се чувствали в основите на някое голямо дърво. Ако разполагате с климатик у дома, може да ги държите в къщи, те ще са ви изключително благодарни;
Орхидеите от оранжерията с умерена температура – през зимата разположете на свежо и светло място в дома си, подходящ е перваза на някой прозорец, далеч от отоплително тяло. Сложете от долу големи съдове с камъчета, в които да наливате водичка за повишаване на въздушната влажност. През пролетта и лятото изкарайте растенията на терасата или в градината, на достатъчно светло място, пръскайте растенията и мястото около тях, когато се засушат или когато стане много топло;
Орхидеите от топлата оранжерия – през зимата поставете растенията в дома си, на светло (ако нямате такива условия, може да ги осветявате допълнително 14-16 часа през деня), отново върху вана с камъчета. През пролетта и лятото също могат да се изкарат навън, следвайте съветите за растенията предпочитащи умерени температури.
Най-голям проблем може да срещнете при орхидеите, предпочитащи по-ниски температури, защото за тях лятото тук е прекалено горещо, а през зимата е прекалено студено, за да ги държим на вън, но и прекалено топло в домовете ни, за да ги държим вътре.
Светлина
Както вече беше споменато, по-голямата част от торпическите орхидеи са епифитни, тоест живеят върху дърветата, за да може да се „доближат“ до слънчевата светлина. В действителност, различните видове са се специализирали да живеят на отделни „етажи“ по височина, от нивото на земята, до върховете на най-високите дървета, които могат да достигат на височина дори повече от 50 метра.
Това означава, че имаме растения обичащи меката, разсеяна светлина (земните орхидеи и орхидеите растящи на ниските етажи), растения които обичат по-обилната светлина, макар и да е филтрирана от листата по короните на дърветата (орхидеи, живеещи на средните етажи) и растения, които предпочитат пряката слънчева светлина в екваториалните зони (орхидеи, живеещи по най-високите етажи).
Нашия проблем е в това да разберем как да различим едните от другите. В действителност след едно преглеждане на листата, вече може да започне да се съставя представа за това какво точно предпочитат орхидеите. Например широките, нагънати (ветрилообразни) листа, с тъмно зелен цвят, с мраморни жилки и кадифено покритие, показват че растенията обичат слабата светлина. Твърдите, кожести листа, с жълтеникаво зелен цвят, тесни или цилиндрични, показват че растението предпочита обилната светлина. Естествено изключения от тези правила има, както обикновено, дори са многобройни. Ще демонтрирам с няколко примера:
Фаленопсисите имат месести, широки листа с наситено зелен цвят, понякога са пъстри, изискват малко светлина (максимум един или два часа директна светлина сутрин).
Катлеите имат средно дълги листа, по-скоро кожести, твърди и искат обилна светлина, с няколко часа директно слънце (но не през най-горещата част от деня).
Вандите имат цилиндрични или плоски листа, светло зелени на цвят, твърди и кожести, обожават директното слънце без каквото и да било засенчване.
При отглеждане на нашите географски ширини, където слънцето е много по-слабо „ефективно“, трябва да не забравяме, че дори тези които изискват по-малко светлина, трябва да се поставят на светли (за нашия стандарт) места, тоест в близост до прозорци, най-добре разположени на югоизток.
Как да разберем дали светлината е подходяща?
Нашите растения демонстрират различни симптоми на „боледуване“ зависими от неподходящото местоположение.
Ако светлината е прекалено малко, растат омаломощени, често оклюмани, листата се издължават ненормално и често не цъфтят въобще. Листата се оцветятват много по-тъмно от обикновеното. Това не е добре!
Ако светлината е прекалена, листата стават жълтеникави, понякога с „изгаряния“, които представляват сухи, черни петна заобиколени с жълтичко по краищата. И в този случай растежа се стопира и растенията трудно зацъфтяват, тъй като хлорофила е „изгорен“ и растението се затруднява при фотосинтезиране.
Сигурния знак за подходящо разположение е обилния и красив цъфтеж. Ако вашата любима орхидея расте добре, но не цъфти, не обвинявайте веднага торовете, почти винаги е въпрос на светлина!
Влажност
Атмосферната влажност е сред най-важните фактори за отглеждане. Епифитните орхидеи абсорбират вода с въздушните си корени директно от въздуха. В естествената им среда дъждовната вода често мокри растенията, но в действителност поради движението на въздуха и не чак до там ниските температури, растенията се изсушават за кратко време. Въздуха обаче остава доста влажен (обикновено с над 60% относителна влажност) и орхидеите успяват да я абсорбират с корените си, които са обвити с порест слой наречен веламен, специализиран за този тип „операции“.
Да си припомним все пак, че относителната влажност винаги е свързана с температурата, тоест колкото по топло е, толкова повече намалява относителната въздушна влажност. Относителната въздушна влажност не измерва количеството вода присъстваща във въздуха, а по-скоро процента на абсорбирана вода в сравнение с пълната способност за абсорбиране (която варира в зависимост от температурата).
Ако един определен обем въздух може да абсорбира да кажем един литър вода, при 20° и вече е абсорбирана половината (1/2 литър), значи относителната влажност е 50%, но способността за абсорбиране е пряко свързана с температурата, тоест при по-никси температури е необходимо да се абсорбира по-малко вода, за да се достигне същата относителна влажност.
Запитвали ли сте се защо при прогнозите за времето винаги съобщават за високо въздушно налягане, когато времето е хубаво и за ниско въздушно налягане, когато е лошо? Точно заради факта, че при по-високи температури въздуха абсорбира повече вода, за да достигне същата концентрация, така става „по-тежък“ (високо налягане) и обратното.
След като вече сме разяснили тази подробност, това което пряко ни интересува е, че през зимата, когато температурите са ниски, ще е нужна по-малко вода в сравнение с лятото, за да се постигне същата влажност. През лятото ще е необходимо да се поливат не растенията, а околния терен, за да се поддържа атмосферната влажност висока.
През зимата дори навън да е студено и да е по-лесно да се поддържа висока влажност у дома (тук идва проблема, защото при ниски температури е по-добре нивата на влажността да са по-ниски), сме принудени да увеличаваме температурата (за да не си загинем замръзнали) по изкуствен начин, фактор който променя изключително много средата в която живеят растенията. В действителност отоплението е един огромен „унищожител“ на влажността, за това сме принудени понякога да слагаме увлажнители на въздуха, особено при използването на парно, за да може средата да стане по подходяща за „дишане“. За орхидеите този феномен е смъртоносен! Трябва да се търси по всякакъв възможен начин да се увеличи въздушната влажност на средата, за да достигне тя поне 40-50%.
Ако имате много растения, дръжте ги близко едн до друго, така че изпарената от саксиите и от листата вода да се задържа за по-дълго във въздуха и така да увеличава влажността, създавайки по-подходящ микроклимат. Освен това можем да пръскаме заобикалящата ги среда, или да ги поставим върху дълбоки съдове, пълни с камъчета и вода (гледайте обаче да не мокрите особено самите растения, тъй като водата която се задържи по-дълго време във възлите между листенцата и стъблото, може да предизвика загниване и други заболявания). Същите методи можем да използваме и през лятото, в допълнение можем да пръскаме пряко и листата на орхидеите, тъй като водата се изпарява изключително бързо, опасността от гъбични и други заболявания е много по-малка.
С влажността е свързан и друг фактор. Променяйки атмосферната влажност, можем да помогнем на орхидеите да понесат по-лесно периодите с екстремни температури. Например – орхидеите понасят по-леко ниските температури, ако атмосферната влажност е по-ниска и обратното, понасят по-добре жегите, ако въздушната влажност е изключително висока.
Ако е възможно, снабдете се с влагомер.
Кога и колко да поливаме
Що се отнася до поливането първото нещо, което трябва да се каже е, че е добре да се използва дъждовна вода, а не чешмяна, особено ако е силно хлорирана. Ако това не е възможно, дръжте водата поне два-три дни налята в съд, преди да я използвате. По този начин една част от хлора се изпарява, а варта се отлага по дъното. В случаите, когато водата е изключително твърда (хлорирана), може да използвате следния трик – сложете в марля или в тънък чорап торф и потопете в съда с вода. Реакцията между торфа (кисел) и варта (алкална), я кара да се утаява, оставяйки водата по-чиста.
Кога да поливаме? Тази е една от най-големите дилеми на всеки любител на орхидеите. В действителност поливането зависи от множество фактори, като температура, специфични изисквания на отделния вид, тип субстрат, големина на саксията, големина на орхидеята, вентилация и т.н.
Основното правило е винаги да се изчаква субстрата напълно да засъхне (не само по повърхността, но и в дълбочина) преди да се полее. Основното мото на отглеждащия орхидеи е „ако не си сигурен… почакай“ – то се отнася главно за поливането. Така е, защото ако на тези растения им липсва вода за един или два дена, дори за седмица, няма да се случи абсолютно нищо… в обратния случай обаче ако поливането е прекалено често и субстрата се задържа постоянно „накиснат“ могат бързо да загнията всички корени и растението да загине.

За орхидеите е невъзможно да се дадат точни съвети от типа „поливайте веднъж в седмицата“, защото например през зимата някой от тях трябва да стоят 3 месеца без капка вода, а през лятото същите тези растения трябва да се поливат всеки ден. Някой видове изпадащи в зимен покой (отново пример давам с Дендробиум Нобиле (Dendrobium nobile)) и окачени на подложка, имат нужда от пълен покой 2-3 месеца, но през лятото се налага да се поливат 2-3 пъти на ден!
Така че режима на поливане поливане не е лесна работа. Ако се направи една бърза развносметка, може със сигурност да се каже следното:
* Саксия: по-голяма = по-малко вода; по-малка = повече вода;
* Растение: по-голямо = повече вода; по-малко = по-малко вода;
* Субстрат: по-силно водопропусклив (нов) = повече вода; по-слабо водопропусклив (стар, деградиращ) = по-малко вода;
* Сезон: по време на растеж = повече вода; по време на покой = по-малко вода;
* Температура: по-висока = повече вода; по-ниска = по-малко вода.
Например, трябва да поливаме често (2-3 пъти на ден) големи растения, по време на горещите дни в края на пролетта, когато са окачени на кора, без субстрат и да даваме съвсем мъничко водичка (дори изобщо да не поливаме с месеци) на сравнително малките растения, сложени в свръх големи спрямо размера им саксии, в слабо водопроводим субстрат (като сфагнум и осмунда), по време на периода на покой.
Остава да научите, кои са видовете нуждаещи се от зимен покой.
На практика (измежду симподиланите орхидеи), големите и добре развити псевдобулби, показват че растенията могат да издържат и дълги периоди на засушаване, и обратното – ако псевдобулбичките са малки и слабички или напълно отсъстват (както при Пафиопедилумите и Масдевалията), означава че продължителните засушавания могат много да навредят на здравето на растенията.
При моноподиалните орхидеи (при тях не съществуват псевдобулби), трябва да се наблюдава големината и дебелината на стъблото и на листата, за да се преценяват поливките, при тях е необходимо поливането да е редовно, през цялата година.
Ако след като прочетохте това сте разбрали всичко… поздравления!
Ако обаче сте объркани напълно, следвайте основното правило: изчаквайте винаги субстрата да засъхне изцяло, преди да полеете отново… Ако не сте сигурни – изчакайте!

Автор: OneWay
Снимка: С.Далакчиева SYD


coциaлни мpeжи

Етикети: , , , , , , ,


67 Отговори to “Орхидеи – отглеждане, температура, светлина, поливане”

 1. asia andonova казва:

  много моля за съвет.по листата на фаленопсиса ми има малки черни точици.какво да ги правя?

 2. Lila казва:

  Здрaвейте, Ася.
  Малките черни точици по листата на фаленопсиса обикновено са в следствие на гъбично заболяване. Ако не нарастват, няма да създадат проблем. Много трудно се диагностицира така – ако Ви е възможно да снимате листата, които ви притесняват и да пуснете снимка във форума, за да може да обърнем внимание на проблема Ви.
  Лек ден

 3. Ели казва:

  Здравейте,имам общо 14 орхидей-8 фаленопсиса,4-камбрии,1-дендробиум,1-пафилопедиум аз съм голям фен на тези прекрасни растения но не съм сигурна дали правилно ги гледам моля дайте ми няколко съвета.За което благодаря предварително.

 4. Flo казва:

  Здравейте, Ели
  Просто попитайте каквото ви интересува – може и във форума към сайта, може и тук :)

 5. rossa казва:

  Orhideyata mi umira. Ima zelena plesen pq prastta.kakvo da pravya?

 6. thebestone казва:

  Взех от един приятел умираща орхидея, орязах загнилите корени, повехналите листа и изсъхналото стъбло (до живо) и я пресадих, т.е посадих отново във същите корички и прозрачен контейнер. Сега съм я изкарал малко на терасата за да се стресне от хладното. Смятам да я оставя да позасъхне малко (беше преполята) и след това да продължа с реанимацията… Бихте ли ме посъветвали какво още да направя за да имам успех в начинанието. Поздрави!

  • flo казва:

   Хей, здравей :)
   Ако не прекаляваш с поливането, със сигурност ще се възстанови :) Опръсквай горния слой на коричките, като начало е предостатъчно и успех!

 7. Nadina казва:

  Здравейте,
  Имам нужда от съвет за орхидея Dendrobium nobile (поне така пише на етикета ;-)
  Орхидеята има много цветове – това дали означава, че не е от видовете, които имат нужда от пълен покой 2-3 месеца и съответно силно редуцирано поливане ?

  • Flo казва:

   Dendrobium nobile има нужда от покой и редуциране на поливането, също и от много светлина. Наличието на обилен цъфтеж означава, че и за в бъдеще ще Ви цъфти с много цвят :)

 8. Ralitza казва:

  Здравейте,
  Моля за компетентен съвет – преди 10 дни ми подариха фаленопсис. Изглежда не е гледан добре в магазина, а и аз допринесох, като го полях веднага, та в момента корените му са доста мокри и загнили. Въпросът ми е трябва ли да го пресадя, при положение, че още цъфти. И още – при пресаждането слага ли се дренаж от камъни или натрошена керамика, или само субстрат е достатъчен.
  Предварително благодаря.

  • Flo казва:

   Здравейте, Ралица,
   Опитайте се да поизсушите леко субстрата. Можете да опитате много внимателно да го извадите от саксията, да позасушите и после да го върнете обратно. Фаленопсиса понася добре пресаждане по време на цъфтеж. Бих искала да видя как изглежда субстрата – принципно е възможно да се сложи дренаж, аз например не ползвам такъв, корите ми са по-едри. Ако ви е възможно да пуснете някоя снимка във форума за да я видят и да си кажат мнението повече хора :)
   Желая ви успех !

 9. chayka казва:

  Здравейте. Това е снимка на една от любимите ми орхидеи.
  http://www.album.bg/chayka/images/29343668/
  Смятате ли че има нужда от пресаждане, след като прецъфти, разбира се. Имайте передвид, че в долната част на вазата е борова кора. Орхидеята е в пласмасова прозрачна саксийка в горната половина на вазата. Запасила съм се с борова кора. Какво друго се слага в субстракта?. Може ли някой с опит в пресаждане на орхидеи да ми опише как точно става това.

 10. Flo казва:

  Здравей, много е красива орхидеята ти :) и май няма нужда за сега от пресаждане. Ето тук можеш да прочетеш повече за средите : субстрати
  По принцип се пресаждат ако субстрата (корите в които е засадена)се разложат или при проблем с корените. Понякога се слага мъх – сфагнов, за да задържа повече влага субстрата. Самото пресаждане никак не е трудно – растението се полива, след това внимателно се изважда от саксията, като пластмасата леко се притиска с длани за да се отлепят залепналите за нея корени. Изтръскват се внимателно корите, ако има залепнали за корените, не ги махайте, за да не нараните корените. След това орхидеята се връща в саксията и се насипват вътре новите кори, с леко потръскване на саксията за да се наместят корите.

 11. персилина казва:

  АБЕ МНОГО,БАВНА СЕ РАЗПУКВАТ ЗАСПАЛИТЕ.КАК МОГА ДА ГИ АКТИВИРАМ ЗА ПО БЪРЗ РАСТЕЖ.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО,ЩЕ МИ ДАДАТ СЪВЕТ.

 12. Ivon4e казва:

  Здравейте
  Бихте ли ме посъветвали как да отглеждам Онцидиум. Подариха ми го,когато беше напъпил и вкъщи се разтвориха малко по малко пъпкиге,просто невероятна красота. Направи ми впечатление,че започнаха много да се нагърчват булбите и така и не разбрах каква е причината затова. Прочетох някъде,че е пресушен,а не е така,защото го поливам по два пъти вседмицата,почвата му е влажна на пипане. На връхчетата на цветоноса имаше пъпчици,които изсъхнаха и окапаха,днес падна и един цвят. Листата ми се струват леко пожълтели. Моля,дайте ми съвет,как да се справя,за да га закрепя?Благодаря предварително за което.

  • Flo казва:

   При онцидиумните има изискване за изсъхване на субстрата преди следващо поливане. Искат ярка светлина, но не директно слънце. Сега е момента леко да понаторявате с тор, съдържаш повече калий, за да заложи цветонос. Можете да го отглеждате и навън в момента, само да не е на директно слънце. Нощните температурни разлики ще му дойдат добре.
   Булбите могат да се нагърчат и от коренов проблем (гниене или механично увреждане – ако са накъсани)- тогава просто не се изхранва растението.

 13. Валентин казва:

  Здравей те,купих си фаленопсис и реших да го пресадя в прозрачна саксия. Приготвих си
  субстант от борови кори,които изварих във вряла вода,и към тях прибавих малко почва,която взех от боровата гора. След около три седмици цветовете започнаха да повяхват и да падат,остана една гола пръчка.Аз предполагам ,че е от пръстта.
  Дайте ми моля ви съвет какво да правя .

  • Flo казва:

   Извадете го от субстрата и измийте добре корените. Ако има загнили – меки и воднисти; изрежете ги. Изплакнете със слаб разтвор на калиев перманганат и оставете така за 24 часа – по корени, за да засъхнат срезовете и счупванията ако има такива.
   Приговете субстрат от чисти кори, без пръст, средна фракция. Ако се притеснявате че субстрата не задържа влага и изсъхва бързо – добавете накъсан сфагнум или ако нямате – може да сложите малки парченца дунапрен :)
   Успех ви желая!

 14. Stanislava_Vasileva казва:

  Здравейте!
  Обръщам се към Вас с молба за съвет:
  Получих за рождения си ден (преди ден) подарък от приятелки – орхидея – цветето е прекрасно, но нямам никава информация за вида му, нито как да го отглеждам (поливам, пресаждам, торя и т.н.). Това е първата ми орхидея и силно желая да се погрижа добре за нея, за да се любувам на красотата й!

  • Flo казва:

   Здравейте Станислава !
   Ако имате възможност да определите каква е орхидеята ще ни услесните максимално. Ако не успеете да определите – моля просто да пуснете някоя снимка във форума.
   И не се притеснявайте, орхидеите са големи сървайвъри.

   Поздрави Фло :)

 15. мария казва:

  Здравейте! От около седмица имам 2 орхидеи Phalaenopsis. Спазвам всички условия за отглеждането им. Тази сутрин открих черна точка на върха на най-долния лист на едното растение и се притесних. Нормално ли е, може би просто листа ще падне след време или има някакъв проблем?Нямам никакъв опит с орхидеите,а имам огромно желание. Ще съм много благодарна на отговор и съвет!

  • Flo казва:

   Здравейте, Мари !

   Ако черната точка не расте – няма никакъв проблем. Ако около нея тъканта на листото се промени, тогава бихте имала повод за притеснение.
   И да, най-долните листа по някое време ще паднат – но първо ще пожълтеят.
   Тъй като орхидеите имат бавен метаболизъм, това може да продължи месеци (пожълтяването на листото) – зависи и от условията на отглеждане и от самото растение.
   За сега само наблюдавате черната „точка“. Това е гъбично заболяване, но ако не се разрастне, няма страшно. Фаленопсисите са склонни да „образуват“ такива черни точки.
   Лек ден и да цъфтят обилно !

 16. мария казва:

  Здравейте! Благодаря за отговора!
  За тази близо седмица,откакто писах за проблема,забелязвам, че е пораснала малко точката. Няма нови, растението няма промяна, откакто съм го купила. Как да процедирам,ако продължи да расте?

  • Flo казва:

   Здравейте отново Мария
   можете да намажете точката с някакъв фунгицид – против гъбички. Това са гъбички. Ако стане голямо петно, можете да изрежете внимателно и да дезинфекцирате отрязаното със спирт, кислородна вода и т.н.

 17. Надя казва:

  Здравейте,преди два месеца ми подариха орхидея Фаленопсис (Phalaenopsis).В началото изглеждаше добре,но преди една седмица забелязах,че цветовете започват да вехнат.Важно е да кажа че беше в кашпа в която имаше на дъното постоянно малко вода-така ми беше препоръчано в един цветарски магазин.Явно нещо не се чувства добре извадих я от кашпата и я подсуших.Дайте ми съвет,не ми се иска да я уморя:)

  • Flo казва:

   Привет!
   Може просто да прецъфтява – колко време изкара у вас? Ако са позагнили корените – това лесно може да се види през саксията.
   Лекото засушаване няма да навреди.

 18. Надя казва:

  Благодаря за отговора!У нас изкара около месец,сега я оставих да и изсъхнат напълно корените,но стъблото на цветовете също съхне,не знам нормално ли е това когато прецъфтява?

  • Flo казва:

   Здравей, Надя
   Нормално е, особено при хибридните фаленопсиси. Можеш да отрежеш цветоноса на 2-3 см. под изсъхналата част, а ако целия изсъхне – също, но остави едно 2,5 -3 см. от цветоноса.
   Имай предвид че най-вероятно са го докарали цъфнал в България, после докато стигне до дома ти; сложи и стреса за растението – отглеждано е оранжерийно…
   Като се аклиматизира хубаво, цветовете ще идържат доста повече от 3 месеца.
   Хубава вечер и успех!

 19. анелия казва:

  Здравейте,купих си по поръчка брасада мивада – като я получих листата и бяха измръзнали, но булбите ми се виждат свежи.Сега е на температура 15-22 градуса. Ще оживее ли?Какво да направя?

  • Flo казва:

   Здравейте,
   напълно е възможно да оживее, но аз бих се въздържала от поръчка на орхидеи през зимния сезон. Поддържайте леко влажен субстрата с опръскване на горния слой, не поливайте обилно саксията тъй като няма листа растението. Да се надяваме, че ще изкара нов прираст – булби.
   Успех !

 20. Роси казва:

  Здравейте, имам орхидея дендробиум нобиле, цветовете й почти опадаха, сега останаха само най-отгоре (те бяха пъпки,когато я купих). Изчетох доста неща за дендробиума, имам още други 2 орхидеи (Фаленопсис), които успешно растат. Но за съжаление, не знам дали дендробиума ще оцелее, корените са много изсъхнали,сега знам че зимния сезон не се полива (поне до началото на февруари), не съм я пресаждала, в саксията както я купих е. Просто нямам идея нормално ли е да изсъхнат корените, като започна да я поливам ще се оправят ли… моля за съвет, досега не съм имала дендробиум. Благодаря предварително :)

  • Flo казва:

   Здравейте,
   някои дендробиуми се засушават за да образуват цветни пъпки, но при висока въздушна влажност. Започнете с едно опръскване на субстрата през 2-3 дни (не знам какви са условията при които отглеждате растението), след 10-тина дни започнете да поливате вече редовно. Когато се появи нов прираст, тоест нова булба започнете и подхранване с тор.
   Успех ви желая :)

 21. Toni казва:

  Zdraveite i ot men.Prez qnuari 2012g. mi podariha 2 orhidei phalaenopsis.Slajih gi na razli4ni izlojeniq na sever i qg, za di vidq 6e ima li razlika.Parvo okapaha cvetovete,sled tova i papkite i nai nakraq vzenaha i obrazuvaha cvetove i cafnaha.Ima6e cvqt okolo 3 meseca i togava precaftqha .Otrezah steblata do dolu.Ve4e sme 2013g. i zapo4na ha da obrazuvat klon4eta koito se izdaljiha do 15 santimetra.Orhideqta na sever napravi 2 klon4eta i sega 4akam da se oformqt papkite.Vsi4ko po grijite za cvetqta sama si re6avam na momenta -samouka sam.Iskam da popitam koga da gi prehbarlq v druga ka6pa i dali vqrno gi otglejdam.

  • Flo казва:

   Здравей, Тони
   Малко се затрудних да прочета коментара заради латиницата.
   Ако съм разбрала правилно, въпроса е кога да пресадиш орхидеите си?
   Когато се деструктурира субстрата. Всяко пресаждане малко или много забавя общото развитие на растението, затова принципа е един независимо от вида на растението – пресажда се само ако има причина.
   Радвам се на успеха ти с орхидеите и ще се радваме да ги видим цъфнали.

 22. ivanina казва:

  Здравейте, аз имам 2 въпроса четох доста в интернет и малко се обърках. От около година гледам фаленопсис всичко си е супер- расте, цъфти… Та така как трябва да се полива растението, пръска или не знам вече и аз? И когато спре да цъфти трябва да се остави да изсъхне нацяло или да се отреже?
  Благодаря ви предварително!

  • Flo казва:

   Здравейте,
   щом растението Ви – фаленопсиса – расте и се развива добре и цъфти, не бива да се притеснявате – значи сте му осигурили необходимите условия.
   Не можах да разбера добре втората част от въпроса Ви
   „И когато спре да цъфти трябва да се остави да изсъхне нацяло или да се отреже?“
   Кое да се остави да изсъхне? Фаленопсиса като растение или цветоноса или кое ?

 23. ivanina казва:

  Цветоноса… Аз се притеснявам защото от повечето от което чета се оказва, че си е цяло чудо растението ми да е живо. А сега имам и второ…

  • Flo казва:

   Здравейте отново :)

   Ами не режете цветоноса, освен ако не започне да изсъхва. Много често по запазените стари цветоноси има спящи пъпки, които в един момент започват да се развиват :)
   Според мен се справяте добре, не се притеснявайте толкова и честита нова орхидея !
   :)

 24. Мария казва:

  Здравейте. Преди 2 седмици присадих един Фалаенопсис, спазих всичко необходимо. Но от 2 дни листата му сякаш омекват, не стоят така изправени, както преди. Дали има връзка с присаждането?Проблем ли е и какво да направя? Благодаря!

  • Flo казва:

   Здравейте,
   напълно е възможно да има връзка, но така без снимки на растението, субстрата и корените нищо със сигурност не мога да кажа.
   Ако желаете, пуснете някоя снимка из форума.

   Успех ви желая

 25. Irena казва:

  Zdraveite,
  purvo se izvinqvam che pisha na latinica, no se namiram v chujbina i nqmam kirilica.
  Vchera zabelqzah, che po steblata na moqta filaenopsis sa se poqvili malki prozrachni kapchici. Izglejda taka vse edno rastenieto sulzi ot stebloto. Kapchicite sa leko lepkavi.
  Imali li ste podoben problem.
  SHte sum mnogo blagodarna ako nqkoi moje da mi pomogne kakvo da napravq.
  Blagodarq predvaritelno!

  • Flo казва:

   Здравейте,
   това не е чак проблем – капките са гроздова захар, появяват се при много големи разлики между дневните и нощни температури.
   Можете да ги забършете с влажно памуче, за да се предпазите от възможно развитие на гъбично заболяване, но с пролетното затопляне сами ще изчезнат.

   Лек ден

 26. светла казва:

  Здравейте.Поръчах в един сайт орхидея беше с 3листа и две пръчки сега едното листо окапа и стоят двете пръчки на върха имат малко изсъхнало явно е цъфтяла.Кажете ми какво да правя това е първата орхидея искам да я отгледам добре.Помогнете ми

  • Flo казва:

   Здравейте,
   не мога да помогна ако не знам вида на орхидеята както някаква снимка на растението – ако имате възможност да пуснете снимка във форума, ще отговоря на въпроса Ви.

   Лека вечер

 27. ТАНЯ ПЕТЕВА казва:

  Здравейте,горда собственичка съм на 29 орхидеи.Имам цимбидиум,дендробиум,гамбрия и днес си закупи грудка на Плейона.Изчетох няколко материала, но не ми стана ясно в каква почва да я засадя-в магазина ми казаха че мога да я посадя в нормална пропусклива почва.Но на някои снимки се вижда че е засадена в кори и другия ми въпрос е след като опадат листата трябва ли да я извадя от пръста и на пролет отново да я посадя.Моля за отговор защото не искам да я загубя.А между другото искам да се похваля че 3 от моите орхидеи ми направиха бебета,които израстнаха на стари цветоноси.Реших да си направя експеримент с двете като оставих на едната едно бебе а на другата едно голямо и поне 10-тина малки.Разбира се малките ги оставих защото нямат 5-6 коренчета.След като поотраснат и тях ще ги отрежа и ще ги подаря.Какво беше учудвнето ми когато от тези които съм ги оставила на цветоноса започната да излизат нови цветоноси,а на тези които ги пресадих все още няма израснали.На всички запалени цветари мога само да ги посъветвам-не си режете старите цветоноси освен ако се налага т.е.са започнали да изсъхват.Може и на вашите орхидеи да израстнат нови разстения

 28. ТАНЯ ПЕТЕВА казва:

  Здравейте отново. Пропуснах да попитам и още нещо. На една от моите орхидеи има сладки капки.Когато погледнах с лупа от долната страна на листата видях че има малки акарчета и паяжинки.Когато поливам във водата излизат малки плуващи и скачащи гадинки.Явно при купуване съм взела заразено разстение. Опитвала съм да изчистя листата с напоен със спирт памук но ефект няма.Въпроса ми е с- с какво бихте ми препоръчали да го изчистя и съответно профилактично да почистя и другите .Благодаря Ви предварително

  • Flo казва:

   Здравейте отново,
   със спирт няма да се изчистят акарите. По-добре ползвайте някакъв акарицид и не забравяйте добре да полеете корите също. Ще трябва да повторите след около 4-5 дни обработката за по-добър резултат.
   На този линк можете да прочетете и изберете препарат http://www.zenitinvest.com/bg/includes/acaricides.htm

   Успех ви желая !

 29. Дарина казва:

  Здравейте искам и аз да попитам за моята Милтония.Скоро си я купих прецафтяла в непрозрачна саксия.Трябва ли да е прозрачна саксията и трябва ли да отрежа прецафтелия цветонос.Благодаря преджарително.

  • Flo казва:

   Здравейте, Дарина
   Можете да отрежете цветоноса на милтонията, той ще изсъхне – няма да се развият по него спящи пъпки както при фаленопсис-а например. Корените на милтонията са тънки и деликатни, по-добре да не са в прозрачна саксия. Освен че не фотосинтезират, могат да прегорят от слънцето по-лесно от корените на други орхидеи.
   Лека вечер и успех с милтонията :)

 30. Гери казва:

  Здравейте, вчера си купих тази красавица http://gerititi.snimka.bg/flowers/orhidei.743598.30107941 , в магазина бях пленена от огромните й и красиви цветове и изобщо не обърнах внимание на листата й, те са жълтеникаво зелени с твърди черни точки по тях, това до колко трябва да ме притеснява и как да я спася. Предварително Ви благодаря за отделеното време. :)

  • Flo казва:

   Здравейте Гери

   петната не са притеснителни – фаленопсисите са склонни към образуването им. Това е слаба форма на ботритис, обикновено не се разрастват.

   :)

 31. Валя казва:

  Здравейте! Преди няколко дни си купих 3 орхидеи- фаленопсис. Едната според мен се развива добре, но има две коренчета, които са излезли през отворите на саксийката и са загнили – трябва ли да се присади? На другото растение едното листо е пожълтяло, дали е от преполиване, въпреки че и то се развива добре и цъфти прекрасно? Благодаря!

  • Flo казва:

   Здравейте Валя

   трудно ми е да ви отоворя без да видя растението. Ако има възможност да ми покажете снимка някак?

   Лек ден :)

 32. Валя казва:

  Ох, аз имам още един въпрос. На единя ми фаленоспис започнаха да пожълтяват листата, първоначално се появява едно леко сбръчкване по средата им и след ден два листото вече е пожълтяло цялото. Отрязах жълтите листа, смених субстрата в саксийката, корените според мен са добре-зелени, плътни. Имаше две-три малки изгнили коренчета, които отрязах и поръсих с канела. Не съм торила. Каква е причината за това жълтеене, можете ли да помогнете?

  • Flo казва:

   Здравейте Валя

   трудно ми е да ви отоворя без да видя растението. Ако има възможност да ми покажете снимка някак?

   Лек ден :)

 33. Диана казва:

  Помощ,
  Искам да спася 5 орхидеи фаленопсис , дадоха ми ги в много лошо състояние. Нямат цветове, четири от тях имат листа и нещо бяло по листата отдолу, прилича ми на плесен. Едната саксия има мухъл при корените (всички са в прозрачни пласмасови кутии) листата им са зелени но не много еластични, някои бяха жълти и ги отрязах и посипах с канела.
  Това което няма листа има 2-3 корена, които са живи. Измих го с вода, изчистих го от загнилоста, доколкото можах, поръсих го с канела, вързах го на една пръчка и го сложих над стъклени топчета заляти с вода и един наилонов плик отгоре. Напръсках всичките с малко кислородна вода, за да убие заразата и от там нататък не знам какво да правя ? Дали да ги пресаждам или да чакам да видя как се развиват, дали имат някаква болест? Дали да ги поливам веднъж седмично( аз слагам бучки лед) или да ги оставя без да ги поливам, някъде на не много светло? Моля помогнете, жал ми е за тези красиви създания и искам да им помогна, да оцелеят. Имам снимки, мога да ви ги изпратя. Наистина имам нужда от съвет, мили хора.

  • Flo казва:

   Здравейте Диана

   Ще се радвам да видя снимките – моля да ги покажете или във форума или в снимка бг или в пикаса албум на гугъл – където Ви е удобно.
   Аз не бих държала завито с найлон никое растение – има вероятност да загние.

   Очаквам снимките

   Flo

 34. ТАНЯ ПЕТЕВА казва:

  Здравейте отново.Част от моите орхидеи цъфнаха, но имам и такива които предстои да се разцъфнат, В момента съм страшно притеснена защото листата на някои започнаха да омекват. Въпроса ми е какво трябва да направя за да си възстановя цветята. Не искам да ги загубя.Между впрочем пропуснах да кажа че съм ги сложила на югоизточен прозорец и до към 14-15 часа слънцето постоянно ги огрява. Благодаря Ви предварително

  • Flo казва:

   Здравейте Таня,

   отсъствах за известно време и съжалявам за разочарованието Ви от липсата на отговор. Първия ми въпрос е какъв вид са орхидеите – фаленопсис, дендробиум-фаленопсис или друг някакъв?
   Моите лични предположения клонят към фаленопсис. Листата могат да омекнат по много причини – коренов проблем, засушаване или просто естествено остаряване.
   Къде бих могла да видя снимки на орхидеите Ви?
   Можете да ги пуснете във форума а може и в snimka.bg или където Ви е удобно.
   Разбирате, че така по описание се затруднявам да отговоря.

   Лек и успешен ден :)

 35. ТАНЯ ПЕТЕВА казва:

  Преди повече от месец Ви писах но отговор не получих.Надявам се че не съм Ви задала супер труден въпрос на който не можете да отговорите адекватно.

  • Flo казва:

   Здравейте Таня,
   отговорих на питането Ви и се извинявам за липсата на комуникация :) от моя страна.
   Съжалявам наистина

   Flo

 36. Ани казва:

  Здравейте! Преди 2 месеца си дадох орхидеята(фаленопсис) на моя приятелка, за да се грижи за нея докато ме няма. Беше много хубава, с няколко цвята и пъпки, но сега стъблото й е изсъхнало и не знам какво да правя. Има едно ново листо, но корените й са някак сухи и покафенели. Как да я спася?

  • Flo казва:

   Здравейте, Ани
   Можете внимателно да опръсквате корените като начало. Това, че са покафенели, не означава непременно че са мъртви и не функционират. Не разбирам как стеблото е изсъхнало, а същевременно има ново листо?
   Може би имате предвид цветоноса – да, при някои хибриди изсъхва след прецъфтяване.
   Ако имате желание, можете да пуснете снимка във форума за да получите подробни съвети.
   Успех в отглеждането :)

Вашия коментар


SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline